Tudomány

Atomi kötéseket fotóztak

Az IBM zürichi kutatólaborjában sikerült olyan fényképet készíteni, amin láthatóvá válnak egy molekulán belül található kémiai kapcsolatok.

Ugyanaz a kutatócsoport, amelynek az “ötkarikás” molekulát köszönhettük most  egy új eljárás segítségével megkülönböztethetővé tette az atomi kötéseket. Ez nem csak az atomi szerkezetek vizsgálatát és mélyebb megértését segíti elő, de például megfigyelhetővé válik az elektronok vándorlása kémiai reakciók során.


A képen az egyes atomi kötések hossza is látható. A világosabb és sötétebb foltok az elektronsűrűséget jelzik. (Fotó: IBM)

A fénykép természetesen nem egy objektívvel felszerelt kamerával, hanem úgynevezett atomi erő mikroszkópiával (AFM) készült. Ez a technika egy apró tűvel pásztázza a vizsgált anyag felszínét, és az egyetlen szén-monoxid molekulában végződő tűhegy rezgésének változásaiból “fejtik vissza” a látványt.

A mínusz 268 Celsius-fokon működő szerkezettel a kutatók tanulmányukhoz fulleréneket és poliaromás szénhidrogéneket vizsgáltak. A molekulák közös jellegzetessége, hogy szénatomokból álló gyűrűk kapcsolódnak össze sarkaiknál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik