Tudomány
madárvonulás (madarak, )

Katapult és formáció – így repülünk a jövőben

Ughy Márton

2012. 09. 10. 12:00

Az Airbus két év kutatás és ötletelés után bemutatta a 2050-es év légiközlekedési technológiájáról szóló jelentését.

Korábban a témában:

A Smarter Skies (Okosabb Egek) névre hallgató munkában egyaránt hangot kaptak az iparág vezetői, mérnökei és dizájnerei, akiknek végső soron arra a kérdésre kellett innovatív választ találniuk, hogy miként alkalmazkodhatna a repülés a jövő kihívásaihoz – legyen szó a növekvő üzemanyagárakról vagy fenntartható fejlődés miatti korlátozásokról.

A jelentés szerint a dizájnban és az anyagtudományban várható fejlődésnek köszönhetően a repülőgépek teljesen újrahasznosíthatóak lesznek, egyes alkatrészeket növeszteni fognak, öntisztítóak és önjavítóak lesznek; míg például a szárnyak a különböző szélviszonyokhoz módosítják majd alakjukat; a kerozin mellett pedig szerephez jutnak az üzemanyagcellák és a megújuló energiák.

Airbus katapult (katapult, repülő, airbus, )
A jövő repülése hajítással kezdődik (Fotó: Airbus)

Személyes kedvencünk a felhasznált üzemanyag mennyiségét csökkentené: a felszállást egy a repülőgép-anyahajókon is használt katapultrendszer váltaná fel, ami szó szerint a levegőbe hajítaná a gépet.

Spórolni azonban nemcsak a felszállásnál, hanem a levegőben maradásnál is lehet: a modern és hatékony hajtóműveket egy olyan szoftver egészíti ki, amely megpróbálja megjósolni, hogy A pontból B-be mely útvonal igényli a legkevesebb üzemanyagot. További lehetőség lehet az, ha a repülők a jelenlegiektől eltérően nem elkerülni próbálják egymást, hanem a madarakhoz hasonlóan formációban repülnének.

Airbus formációban (airbus, repülés, formáció, )
A madaraktól is átvennénk néhány trükköt (Fotó: Airbus)

A legvadabb ötlet – legalábbis szerintünk – a leszállás: az Airbus javaslata szerint olyan gépeket kellene alkotni, amelyek már jóval a leszállás előtt kikapcsolják a hajtóműveket, majd rásiklanak a pályára, mint egy siklórepülő.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

(FILES)(COMBO) This combination of file pictures created on May 10, 2018 shows US President Donald Trump during a rally at Total Sports Park in Washington, Michigan on April 28, 2018, and a photo released from North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on April 21, 2018 of North Korean leader Kim Jong-Un delivering a speech while attending the Third Plenary Meeting of the Seventh Central Committee of the Workers' Party of Korea in Pyongyang.

US President Donald Trump told North Korean leader Kim Jong-Un on May 24, 2018, in letter that the Singapore summit will not take place. / AFP PHOTO / AFP PHOTO AND KCNA VIA KNS / Mandel Ngan AND - /  - South Korea OUT / REPUBLIC OF KOREA OUT   ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE. THIS PHOTO IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY AFP.  /
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.