Tudomány

Űrmutánsokat termesztenek a kínaiak

Egyebek mellett félméteres uborkák és kosárlabda méretű padlizsánok a kínai űrbotanika elmúlt negyed évszázadának eredményei.

A China Daily jelentése szerint az elmúlt két és fél évtizedben 400-nál is több növény magjait küldték az égbe – huszonháromszor robotpilótával és tíz alkalommal emberi legénység vezette missziókon -, amely összességében 120-nál is több új zöldség és gyümölcs faj létrehozását eredményezte.

A kísérletek célja annak vizsgálata volt, hogy az űr milyen mutációkhoz vezet a magvakban – s minden bizonnyal ezek esetleges hasznosíthatósága sem volt elhanyagolható szempont. A mikrogravitáció és a kozmikus sugárzás a magok 12 százalékánál gerjesztettek változásokat, ami tízszer hatékonyabb, mint a földi körülmények közt tevékenykedő genetikusok munkálkodása.

Az űrből visszatért (és módosult) magvakból kifejlődő növények természetesen nem kerülnek azonnal a piacra, legalább további négy év termesztés és tökéletesítés szükséges ahhoz, hogy a növények megfeleljenek a botanikusok elképzeléseinek.

S bár sci-finek tűnhet, már ma is kaphatóak ezek az űrmutánsok. A hangjiao-5 névre hallgató paprika földi őse például a 2002-es Shenzhou III misszió idején járta meg az űrt. Egyébként az űrbotanikával egykor az Egyesült Államok és a Szovjetunió is próbálkozott, Kínáéhoz hasonló erőfeszítéseket azonban egyetlen állam sem tesz manapság.

Ti kipróbálnátok az űrmutáns növényeket vagy inkább maradtok a földi jónál?

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik