Tudomány

Bárhol lekérhetők a betegek adatai

Nemzetközi minősítést szerzett a magyar fejlesztésű adatkommunikációs rendszer, a Hiscom. A magyar fejlesztésnek köszönhetően az ország bármely térségében lekérhetők a betegek adatai.

A Bernben tartott IHE minősítő rendezvényen kiváló eredményt értek el a balatonfüredi Pan-Inform Kft. munkatársai, a balatonfüredi kutató-fejlesztő központban kifejlesztett adatkommunikációs rendszerrel, a Hiscommal – jelentette be nemrég sajtótájékoztatón Náray Gábor Zsolt ügyvezető igazgató a balatonfüredi kutató-fejlesztő központban.

A 2012. májusi rendezvényre a felkészülést már 2011 novemberében el kellett kezdeni: az IHE meghatározott 28 előzetes tesztet, ezek teljesítése elengedhetetlen volt a berni szerepléshez; a szigorú feltételt Magyarországról csak a Hiscom teljesítette, így egyedüli magyar termékként volt jelen Svájcban – tette hozzá az ügyvezető.

A Hiscom zökkenőmenetesen kezeli, közvetíti az egészségügyi információkat (leletek, vizsgálati eredmények stb.) a különböző felhasználási helyekre (háziorvosi, szakorvosi, magánorvosi rendelőkbe, kórházakba, laboratóriumokba, szanatóriumokba).

Egy újabb fejlesztésnek köszönhetően a Hiscom nemcsak az egészségügyi szolgáltatókat köti össze, hanem az Országos Egészségbiztosítási Pénztár adatbázisát is a rendszer használóival – hangsúlyozta Náray Gábor Zsolt.

Az IHE (Integrating the Healthcare Enterprise) az Egyesült Államokban bejegyzett nonprofit szervezet, célja, hogy az általa minősített informatikai rendszerek javítsák az egészségügyi információk megosztását; a szervezetnek jelenleg 510 tagja van a világban.

Az IHE minősítési rendszerében a gyártók bizonyíthatják egészségügyi informatikai rendszereik átjárhatóságát. A szervezet nyilvántartása szerint eddig a világon összesen 250 gyártó terméke felelt meg a szigorú minősítésnek – magyarázta Náray Gábor Zsolt.

Hozzátette: Bernben 14 országból 350 szoftverfejlesztő volt jelen; több mint 120 rendszeren sikeresen teljesítették az előzetes teszteket. A Pan-Inform munkatársainak 16 helyszíni tesztet kellett elvégezniük a minősítéshez, öt nap alatt a Hiscom majdnem 17 500 üzenetet mozgatott meg, és a rendezvény végére minden vállalt profil esetén sikeresen teljesített – összegezte.

Gyimóthi Tibor, a Szegedi Tudományegyetem szoftverfejlesztési tanszékét vezető akadémiai nagydíjas egyetemi tanár hangsúlyozta: szükség van működő szabványokra, az IHE ilyen minőséget garantáló tanúsítvány, ezért is fontos, hogy ezt a Hiscom elnyerte.

Bende Richárd, a T-Systems Magyarország – a balatonfüredi kft. egyik tulajdonosa – egészségügyi ágazati igazgatója szerint a Hiscom kuriózum a piacon, és remélik, hogy a nemzetközi üzletekben is ki tudja használni előnyeit. Lengyelország, Románia már érdeklődik iránta, a T-Systems Magyarország anyavállalata, a Deutsche Telekom felvette a portfóliójába, és Nyugat-Európába is kiajánlja – mondta.

A Hiscom kutatás-fejlesztési teszthelyszíne a veszprémi kórház volt, ezután kezdődik a hasznosítása.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik