Tudomány

A rovarok rémálma végezhet a graffitizőkkel

kancsóka virág (kancsóka, )
kancsóka virág (kancsóka, )

Nem, nem a rovarirtóról van szó. A Harvard Egyetem egy kutatócsoportja olyan felszínt hozott létre, amelyen semmi sem képes megmaradni. Se víz, se festék, se semmi.

A SLIPS (Self-healing, Slippery Liquid-Infused Porous Surface – Öngyógyító, csúszós folyadékkal-betöltött porózus felszín) nem egyszerűen egy szuperhidrofób felület. Keresve sem nagyon lehet olyan dolgot találni – legyen folyékonyabb vagy szilárdabb -, ami ne peregne le a SLIPS-ről: a tudósok a víztől a graffitin keresztül kipróbálták már a frissen kevert betont is. Az eredmény mindig ugyanaz.


A világ legutálatosabb anyagának is hívhatnánk – nincs olyan, amit ne taszítana

A felszín létrehozását egy húsevő növény inspirálta: a kancsóka épp azért számít a rovarok rémálmának, mert belső falai annyira csúszósak, hogy az állatok képtelenek kimászni, ha egyszer bemerészkedtek a trópusi növény száján.

A harvardiak éppen ezért a folyékony anyagokon kívül állatokkal is próbálkoztak, s legnagyobb büszkeségükre a rovarok a kancsóka belsejében tapasztaltakhoz hasonló “sikerekkel” képesek megmaradni a felületen – meglepetésükre azonban nemcsak a rovarok, hanem a baktériumok is egyszerűen lecsúsznak.


Mindegy, hogy hangya vagy lekvár.

A magunk részéről ezzel borítanánk be minden autót és ablakot, hogy ezeket soha többé ne kelljen tisztítani, de nyilván akadna ennél hasznosabb felhasználási mód is – Ti hol alkalmaznátok a SLIPS-et?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik