Tudomány

Rájöttek, miért nem védekezünk a rák ellen

Ausztrál kutatók derítették ki, hogy az emlőrák sejtjei kikapcsolják az immunválaszt szabályozó gént, ez pedig lehetővé teszi az áttétek kialakulását.

A 2010-es évben másfél millió új emlőrákos esetet diagnosztizáltak a világban – ez a leggyakoribb rosszindulatú tumorfajta a nők körében.

A melbourne-i Peter MacCallum onkológiai központ kutatói Belinda Parker irányításával emlődaganatos betegek eltávolított rákos szöveteit használták fel egérkísérletek során, így jöttek rá arra, hogy a tumorsejtek képesek kikapcsolni az IRF7 gént – utóbbi szabályozza egy fontos immunprotein, az interferon termelését a szervezetben.

A gén kikapcsolása és az interferontermelés leállása után az immunrendszer már képtelen felismerni és megsemmisíteni a rákos sejteket, így semmi sem gátolja terjedésüket és áttéteik kialakulását a szervezetben, például a csontokban” – magyarázta Belinda Parker.

A kutatócsoport két módszert is kipróbált az immunválasz “újraélesztése” érdekében, és az egérkísérletek során mindkét megoldás működött. Egyrészt “visszaültették” a gént a rákos sejtekbe, amelyek nem tudták többé kikapcsolni az IRF7-et, ennek eredményeként nem alakultak ki csontáttétek. A másik megoldás az volt, hogy interferonnal kezelték a pácienseket, ez szintén meggátolta a metasztázisok kifejlődését az egereknél.

A kutatók reményei szerint két-három éven belül megkezdődhetnek a két módszer klinikai vizsgálatai.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik