Tudomány

Mesterséges “élőlényt” alkottak

Ughy Márton

2012. 07. 24. 11:00

Még úszni is képes az a "medúza", amelyet szilikon-polimerre ültetett patkány szívizomsejtekből hoztak létre a Harvard Egyetem és a Kaliforniai Műszaki Egyetem kutatói.

Korábban a témában:

A Harvard és a Caltech kutatói a medúza mozgásának megfejtéséhez vizsgálták a medúza izmainak elhelyezkedését, azt, hogy testük miként húzódik össze, s ernyed el, valamint hogy a folyadékdinamika miként segíti vagy hátráltatja mozgásukat. Megértvén a mozgásfunkciókat, a kutatók hozzáfogtak az állat mesterséges “változatának” létrehozásához: a teremtményt vékony szilikon-membránon tenyésztett patkány szívizomsejtek segítségével “növesztették”.

A Medusoid névre keresztelt lényt elektromosságot vezető folyadékkal feltöltött tartályba eresztették, amelyben azonnal “életre kelt”, mihelyt áramot vezettek belé – a szívizomsejtek azonban még az elektromos impulzus előtt elkezdtek összehúzódni.


Az úszkáló, pulzáló “lény” viselkedése nagyon hasonlít az igazi medúzákéra – persze a szaporodást és a táplálkozást kivéve.

Kevin Kit Parker, a Harvard Egyetem biomérnöke hangsúlyozta, hogy a mesterséges medúza a legkülönfélébb tudományágak számára hasznos lehet: a tengerbiológusok többet megtudhatnak a medúzák élettanáról, és arról, hogy miként hajtja magát előre; az összehasonlító biológia terén a Medusoid pumpálási funkciója összevethető a szívműködéssel; de hasznos modellként szolgálhat az úszók mozgásával foglalkozó sportkutatók számára is.

Kevin Kit Parker a Medusoidot új szívgyógyszerek kifejlesztésére alkalmazná, de a mesterséges medúza elősegítheti újfajta mesterséges szív megalkotását is. Következő lépésként azonban a Harvard Egyetem kutatója a medúzánál bonyolultabb állat “lemásolását” tervezi.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

(FILES)(COMBO) This combination of file pictures created on May 10, 2018 shows US President Donald Trump during a rally at Total Sports Park in Washington, Michigan on April 28, 2018, and a photo released from North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on April 21, 2018 of North Korean leader Kim Jong-Un delivering a speech while attending the Third Plenary Meeting of the Seventh Central Committee of the Workers' Party of Korea in Pyongyang.

US President Donald Trump told North Korean leader Kim Jong-Un on May 24, 2018, in letter that the Singapore summit will not take place. / AFP PHOTO / AFP PHOTO AND KCNA VIA KNS / Mandel Ngan AND - /  - South Korea OUT / REPUBLIC OF KOREA OUT   ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE. THIS PHOTO IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY AFP.  /
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.