Tudomány

Lehet lelki a testi kötődésből

Egy új kutatási eredmény szerint az agy ugyanazon része irányítja a folyamatot, így a fizikai vonzalom szerelemmé alakulhat. Az érzelmi kötődés és a szexuális vágy közötti biokémiai kapcsolat lehetővé teszi a kettő közötti átjárást.

Az agyműködés föltérképezéséhez a kutatók mágnesesrezonancia-vizsgálatokkal ellenőrizték, mely területeken mutatkozik aktivitás a szerelem, illetve a szexuális izgalom hatására. Kiderült, a szerelem és a vágy között nyilvánvaló átfedés van. A szex egy boldog párkapcsolat kezdetét is jelentheti – mondta Jim Pfaus, a kanadai Concordia Egyetem professzora.

Az agykéreg egy rejtett felülete, az insula, illetve az úgynevezett csíkolt test (striatum) egymással kommunikálva játszik szerepet a szexuális ösztönök és az érzelmi háttér kialakulásában. A szerelem és a vonzalom is választ vált ki a csíkolt testből. Mindkét hatás másik területet aktivál, a vágy az elülső részt, az agy „jutalmazó” rendszerét, az érzelem ugyanezen régió hátsó részét ingerli, amit többek között a drogfüggőséggel hoznak összefüggésbe.

Pfaus professzor szerint a szerelem azért is hasonlít a droghoz, mert egy „szakítás után tapasztaltak megegyeznek az elvonási tünetekkel, éppen olyan vágyakozást eredményeznek a függőséget kiváltó személy után”. Az insula ad jelentést az érzelmeknek, teszi őket megélhetővé. „Létezik szerelem első látásra? Hát persze! És aki átéli, annak az jut eszébe, hogy például társasjátékozzon a kiszemelt személlyel?” – mutatott rá az összefüggésre dr. Pfaus.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik