Tudomány
felhők (felhők, )

Városméretű légkondi

Ughy Márton
Ughy Márton

2012. 07. 18. 11:00

A Harvard két mérnöke mesterséges felhőkkel takarná el a Napot az elkövetkező évben.

Korábban a témában:

Bár láttunk már hasonló terveket, a bolygó – vagy egy-egy terület – klímájának ilyen mértékű és minőségű változtatása, módosítása mindeddig elméleti jellegű képzelgés volt – David Kieth és James Anderson viszont a tettek mezejére lépnének.

Azt tervezik, hogy az Új-Mexikó állambeli Fort Sumner felett elengednek egy léggömböt, amely az előtt, hogy elérné végleges, 24,5 kilométeres magasságát, akár száz kilogrammnyi szulfát aeroszolt permetez a légkörbe, amely – ha minden jól megy – visszatükrözi a Nap sugarait, ezzel csökkentve a helyi hőmérsékletet.

Elképzelésük szerint ugyanazt ismételnék meg mesterségesen, amit a vulkánok amúgy is csinálnak. David Keith elmondása szerint a kísérletüknek (egyelőre) nem az a célja, hogy megváltoztassa a Föld klímáját, csupán az, hogy a folyamat legalább mikroszinten vizsgálhatóvá váljon. “A közvetlen kockázat roppant alacsony” – állítja teljes magabiztossággal.

Más tudósok azonban épp arra hívják fel a figyelmet, hogy – korábbi gyakorlat híján – az ilyen kijelentések teljesen megalapozatlanok, vagyis lehetetlen megjósolni, milyen (akár negatív) következményekkel járhat egy mesterséges szulfátfelhő. Persze az is igaz, hogy ha soha nem próbálják ki, soha nem lesz “korábbi gyakorlat”.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Budapest, 1968. április 12.
Mátrai Zsuzsa énekesnő részt vesz az Egy óra Majláth Júliával című műsor felvételén. A műsort húsvét hétfőn mutatják be a Magyar Televízióban Kalmár András rendezésében.
MTI Fotó: Patkó Klári
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.