Tudomány

Hínár vethet véget a fogszuvasodásnak

A jelenleg használt fogkrémekhez és szájvizekhez képest jobb védelmet nyújthat a fogszuvasodás ellen egy hínáron élő baktérium által termelt enzim.

A Newcastle-i Egyetem kutatói eredetileg azt tanulmányozták, hogy miként lehetne megtisztítani a hajótesteket a rájuk rakódott hínártól. Eközben vizsgálták a hínár felszínén található Bacillus licheniformis elnevezésű baktériumot, amelyből sikerült elkülöníteniük egy enzimet.

A laboratóriumi vizsgálatok során – mintegy mellékesen – derült ki, hogy a B. licheniformis által termelt enzim „átvágja” magát a fogakon lévő plakkon. Ez a plakk úgy alakul ki, hogy különböző baktériumok települnek meg a fogakon és a fogínyen, majd az elhalt baktériumok maradványaiból létrejön egy biofilm, amelyben megtalálhatók a fogszuvasodást okozó élő baktériumok is.

A hagyományos fogkrémekkel és a fogkefével ezt a plakkot dörzsöljük le a fogainkról és söpörjük ki a fogközekből, ám ez nem mindig hatékony. Bármilyen kevés baktérium marad a fogakon, az elindíthatja a fogak romlását.

„Úgy találtuk, hogy ez az enzim képes eltávolítani bizonyos nemkívánatos baktériumokat a plakkból” – magyarázta Nick Jakubovics, a kutatók egyike.

Jakubovics szerint amennyiben olyan ártó, szuvasodást okozó baktériumokat, mint a Streptococcus mutans, eltávolítanak a fogakról az enzim közreműködésével, akkor nem szükséges „leradírozni” a teljes plakkot. A kutató szerint további vizsgálatok szükségesek annak megállapításához, hogy az enzim fogkrémben vagy szájöblítőben alkalmazva működőképes és biztonságos-e.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik