Tudomány

Kimúlt Magányos George

Magányos George (magányos george, )
Magányos George (magányos george, )

Az állat a galápagosi óriásteknősök legritkább alfajába tartozott, amely így valószínűleg kihalt.

Magányos George az eltűnő fajok jelképe volt. Halálának oka egyelőre ismeretlen, ezért a teknőst felboncolják, hogy megállapítsák, mért hagyta el idejekorán a Galápagosi Nemzeti Parkot.

A majd’ százéves teknős szaporítására irányuló minden erőfeszítés meghiúsult. A kutatók két évtizednyi megfeszített munkával sem tudták apává tenni, így Magányos George pusztulásával vélhetően egy egész teknősalfaj tűnt el.

A világ egyébként egy magyar származású kutatónak köszönheti, hogy megismerhette Magányos George-ot. Az állatra Vágvölgyi József bukkant rá 1972-ben a Pinta-szigeten.

George ezután a Galápagos-szigeteki Charles Darwin Kutatóállomáson töltötte napjait. Az óriásteknős – amely Ecuador és a szigetek szimbólumává vált – tavaly mintegy 180 ezer látogatót vonzott. Több híresség is kíváncsi volt rá, idén például Angelina Jolie és Brad Pitt látogatta meg.

A Galápagosi Nemzeti Park vezetője elképzelhetőnek tartja, hogy az állat testét bebalzsamozzák, és kiállítják a parkban.

Magányos George-ról tavaly a nagy japán földrengést követően érkezett hír Ecuadorból, amikor a szökőár miatt az óriásteknősnek is el kellett hagynia lakhelyét, és átmenetileg a sziget magasabban fekvő területére költöztették.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik