Tudomány

Három év sarki fénye

A bolygónk egyik leglátványosabb égi jelenségéről készült eddigi egyik leglátványosabb videó tizennégy perces sincs, pedig három esztendő és ezernyi munkaóra gyümölcse.

Persze láttunk már korábban is time-lapse technikával készült felvételeket az Aurora Borealisról – a Földről és az űrből egyaránt -, mégis érdemes rászánni szűk negyed órát az alábbi videóra, mert lélegzetelállító.


A képek a svédországi Abisko Nemzeti Park területén készültek. (Forrás: Lights Over Lapland)

Rendszeres olvasóinknak egyes részek valószínűleg ismerősek lehettek, mivel a mozgóképet összeállító Lights Over Lapland csapata még januárban közzétette az akkori napkitörés okozta sarki fényről készült képeket. A mostani, teljes felvételt egy DSLR kamerának és ezernyi munkaórának köszönhetjük.

Az alkotó, Chad Blakley elmondása szerint élete egyik legcsodálatosabb élménye volt – a felvételeket elnézve nincs okunk ebben kételkedni.

MITŐL SZÍNES A SARKI FÉNY?

A sarki fény (az északi féltekén aurora borealis, délen aurora australis) a Föld északi és déli sarkánál a légkörbe behatoló töltött részecskék által keltett fényjelenség.

A kibocsátott fény a légkörbe becsapódó atomra vagy molekulára jellemző színű. A színkép látható tartományában elsősorban az oxigén zöld és vörös, valamint a nitrogénmolekulák kékesibolya vonalai jelentkeznek, a sarki fény az ultraibolya tartományban is erős.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik