Tudomány

Az anyakecskék nem felejtenek

Ughy Márton
Ughy Márton

2012. 06. 24. 08:00

Nemcsak öthetes korukban ismerték fel kicsinyeik hangját, hanem képesek voltak megkülönböztetni a gidákat az elválasztás után egy évvel is.

Korábban a témában:

A tudósok kilenc törpekecske anyát és azok kicsinyeit figyelték meg 2009 és 2011 között. A gidák öthetes korában vették fel a kis állatok hangját, majd 12-18 hónappal később lejátszották a hangfelvételeket az anyaállatoknak.

Elodie Briefer, a Londoni Egyetem kutatója elmondta, hogy az állatok esetében a többéves követéses kutatás nehézségekbe ütközik, ezért csak néhány faj esetében mérték fel a hosszú távú emlékezést és felismerést. “Vizsgálataink kimutatták, hogy az állatok emlékeznek a számukra társadalmilag fontos partnerekre.

Ismertetése szerint ez a magatartás segíti elő a kapcsolatok fenntartását az anyakecskék és lányaik között, valamint meggátolja azt, hogy fiaikkal párosodjanak évek múlva, amikor a bakkecskék ivarérett korba lépnek.

A háziasított állatok kognitív képességeinek megismerése fontos az állatok jólléte szempontjából, hogy az optimális tartási feltételeket biztosítsuk számunkra, különösen, ha rendelkeznek hosszú távú memóriával.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Quadrangular pieces of soap of various colors displayed on newsprint paper grouped by colors
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.