Tudomány

Saját érdekünk az allergia?

allergia (allergia, )
allergia (allergia, )

Itt a nyár, tombolnak az allergiák - egy amerikai kutató pedig azt állítja, mindez nem testünk hibás működése, hanem evolúciós fejlődés eredménye.

Az általánosan elfogadott elméletek szerint az allergia nem más, mint immunrendszerünk helytelen reakciója olyan anyagokra, melyeket normális esetben figyelmen kívül kellene hagyni. A Yale Egyetem kutatója, Ruslan Medzhitov viszont azt emeli ki, hogy a különböző allergének között – paraziták, pollenek és egyéb olyan anyagok, melyek allergiás reakcióhoz vezethetnek – nem nagyon van hasonlóság, vagyis a hasonló reakció magyarázatra szorul.

Medzhitov elképzelése szerint az allergia egy evolúciós fejlemény, amely az embert a környezetében lévő káros anyagoktól védi. “Hogy lehet valami belélegzett ellen védekezni, ha nem akarjuk, hogy a szervezetbe kerüljön? Takonnyal. Orrfolyással, tüsszögéssel és köhögéssel. Vagy ha valami a bőrre kerül, akkor a viszketés miatti vakarással eltávolítható.

Minderre ráadásul bizonyítékai is vannak – egyes allergiás reakciók ugyanis például csökkentik és semlegesítik a kígyó- és méhméreg hatását. S bár logikusnak tűnik, hogy az ilyen védelmi reakciók evolúciósan és ne tudatosan működjenek, egyelőre még várni kell arra, hogy a tudományos világ állást foglaljon az új elmélettel kapcsolatban.

A magunk részéről nagyon szívesen gondolnánk az allergiára, mint egy védekezési mechanizmusra, azonban mégis indokolatlannak és legalábbis kontraproduktívnak tűnik, ha egy allergia akár halálos következményekkel járhat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik