Tudomány

Szabálytalankodó részecskék mondanak ellent a fizikusoknak

A Stanford Egyetemen működő BaBar kísérlet legújabb adatai a szubatomi világot leíró uralkodó elmélet, a részecskefizika standard modelljének lehetséges hibáira utalnak.

Az SLAC Nemzeti Gyorsító Laboratóriumban zajló kísérletben nagy energiára felgyorsított elektronokat antianyag párjukkal, pozitronokkal ütköztetnek, majd az így keletkezett B-mezonokat tovább vizsgálják. Az összegyűlt kísérleti eredmények értékelése azt mutatja, hogy egy bizonyos típusú részecskebomlás sokkal gyakrabban történik meg, mint ahogyan arra a standard modell lehetőséget adna.

A standard modell szerint az ősrobbanás idején minden részecske az antirészecskéjével azonos mennyiségben keletkezett – létező világunkban azonban több az anyag, mint az antianyag. A részecskefizikusok évtizedek óta keresik a CP-sértésnek nevezett aszimmetria okát, a BaBar kísérlet elnevezése is ebből adódott: az ütközéskor keletkezett B-mezonokat és antiB-mezonokat vizsgálják tovább.

A szóban forgó bomlásnál egy B-mezon három másik elemi részecskévé, D-mezonná, antineutrínóvá és tau-leptonná bomlik, ezt elemezték a BaBar kutatói. Úgy találták, hogy ez a folyamat nyilvánvalóan gyakrabban zajlott le, mint ahogyan azt a standard modell jósolja.

Michael Roney, a kanadai Victoria Egyetem munkatársa, a BaBar szóvivője szerint korai lenne bármit is bejelenteni. “Izgalmas ez a standard modellen túli többlet, de mielőtt bejelentenénk egy tényleges felfedezést, más kísérleteknek is meg kell ismételniük az eredményt, kizárva annak lehetőségét, hogy ez csupán egy statisztikai ingadozás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik