Tudomány

Igazgyöngy az emberi történelem hajnaláról

Az eddig ismert legrégebbi, közel 7500 éves igazgyöngyöt francia kutatók fedezték fel az Egyesült Arab Emírségekben, egy újkőkori ásatáson.

A drágakövekkel foglalkozó tudósok eddig úgy vélték, a legrégebbi igazgyöngy időszámításuk előtt 3000-ből, egy japán ásatásról származik, azonban a francia Nemzeti Tudományos Kutató Központ (CNRS) közleménye szerint a Perzsa-öböl partján fekvő Umm el-Kaivein 2 településnél talált igazgyöngy a radiokarbonos kormeghatározás szerint az i.e 5500-as évekből származik.


(Fotó: CNRS)

Ezek az eredmények – akárcsak a délkelet-arábiai partvidéken talált korábbi igazgyöngyök – arról tanúskodnak, hogy a világnak ebben a régiójában nyúlik vissza a legősibb időkig a gyöngyök halászata, melyeket az esztétikai megfontolások mellett rituális célokra is felhasználtak.

Az igazgyöngyök különleges szerepet töltöttek be a gyászszertartásokban – a most felfedezett gyöngyöt is egy sírban találták. Más temetőkben a gyöngyöket az elhunyt arcára, például ajkai fölé helyezték el.

Az Arabian Archaeology and Epigraphy című tudományos folyóiratban ismertetett tanulmány arra is rámutat, hogy az igazgyöngyök milyen fontos szerepet játszottak a Perzsa-öböl és az Indiai-óceán északi része ókori társadalmainak életében, kulturális önazonosságuk fontos elemét alkotva.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik