agyi-ct (agyi ct)
Tudomány

Agysejtekké programoztak át bőrsejteket

Agysejtekké programoztak át bőrsejteket amerikai kutatók, akik szerint eredményük hozzájárul az Alzheimer-kór és más agyi rendellenességek új kezelési módjainak hatékonyabb kifejlesztéséhez.

A San Franciscó-i Gladstone Intézet kutatói a Sox2 jelű gént juttatták be egér- és emberi bőrsejtekbe. A Cell Stem Cell című szakfolyóiratban közzétett tanulmány szerint néhány napon belül a bőrsejtek indukált neurális őssejtté, egy bizonyos típusú agysejtté kezdtek átalakulni a tápoldatban.

Később a sejtek megújították önmagukat és hamarosan olyan neuronná értek, amely képes volt az elektromos ingerület vezetésére. Egy hónapon belül az új sejtek neurális, idegi hálózatot alkottak – számolt be róla a HealthDay című ismeretterjesztő portál (www.healthday.com).

Ezek az átalakítással létrehozott neuronok az eddigieknél jobb modellként szolgálhatnak az Alzheimer-kór és más agyi rendellenességek kezelésére kifejlesztés alatt álló szerek teszteléséhez.

“Sok gyógyszerjelölt – különösen a neurodegeneratív betegségek kezelésére kifejlesztettek közül – elbukik a klinikai próbákon, mert a jelenlegi modellek nem jósolják meg pontosan a szer hatását az emberi agyra” – magyarázta Yadong Huang, a tanulmány egyik szerzője, a Kaliforniai Egyetem (San Francisco) kutatója.

A bőrsejtekből átprogramozással nyert emberi neuronok segíthetnek a gyógyszerjelölt vegyületek hatékonyságának és biztonságosságának értékelésében, így alkalmazásuk csökkenti a humán kipróbálás kockázatát és költségeit.

Ajánlott videó