Tudomány

Lefogytak a dinoszauruszok

Egy új módszer segítségével készített elemzés szerint az őshüllőknek az eddig feltételezettnél sokkal kisebb volt a súlyuk.

A Manchesteri Egyetem biológusai lézer segítségével tapogatták le tizennégy jelenkori nagytestű emlős – köztük a rénszarvas, jegesmedve, zsiráf és elefánt – csontozatát, majd megállapították, hogy mennyi bőr szükséges “vázuk beburkolásához”. Számításaik szerint az állatok testtömege pontosan 21 százalékkal haladja meg a minimális bőr- és csontmennyiséget.

Ezt követően a módszert a Berlini Természettudományi Múzeum gyűjteményében őrzött “zsiráftitán”, azaz a Földön valaha élt egyik legnagyobb állat, a Giraffatitan brancai csontvázának esetében is alkalmazták.

Korábbi becslések szerint a növényevő szauropoda dinoszauruszok közé tartozó zsiráftitán testsúlya akár a 80 tonnát is elérhette, a Manchesteri Egyetem tudósainak számításai alapján azonban “mindössze” 23 tonnát nyomott.

Bill Sellers, a tanulmány vezető szerzője szerint a fosszílizálódott állatok testsúlyának megállapítása kiemelkedően fontos a paleobiológusok számára. “Ennek ismeretében határozhatjuk meg ugyanis biomechanikai és élettani sajátosságaikat. A testsúly megállapítása azonban meglepően bonyolult feladat, így megpróbálkoztunk egy újfajta eljárással.

ZSIRÁF IS MEG TITÁN IS?

A Giraffatitan a szauropoda dinoszauruszok egyik neme, amely a késő jura korban élt.

Hosszú nyakkal és farokkal, valamint aránylag kis aggyal rendelkező, négy lábon járó növényevő volt, a többi szauropoda családtól eltérően azonban zsiráfszerű testfelépítés jellemezte.


Az immáron 23 tonnásnak feltételezett állat akár 26 méter hosszú is lehetett.
(Forrás: Wikipédia)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik