Tudomány

Ipari erősségű orvosság a meggy

A kutatók szerint valamennyi élelmiszer közül a meggyben található a legtöbb gyulladáscsökkentő hatóanyag, a meggylékúra pedig semmilyen mellékhatással nem fenyeget.

Már korábban is írtunk arról, hogy a meggy szupergyümölcsnek számít, azonban egy nemrég befejezett kutatás szerint kifejezetten csodálatos hatással lehetnek az ízületi gyulladásban szenvedő betegek állapotára. Kerry Kuehl és munkacsoportja évek óta foglalkozik a meggylé gyógyhatásával. Korábbi dolgozatukban hosszútávfutók izomfájdalmainak csillapításáról számoltak be a gyümölcs segítségével.

A mostani kutatásban ízületi gyulladásban szenvedő nőknek adtak három héten át naponta kétszer 355 ml meggylevet. Valamennyiük fájdalmai jelentősen csökkentek, különösen azoké, akiknek panaszai a legkínzóbbak voltak.

A munkacsoport tagjai szerint a meggyben található antioxidáns és gyulladáscsökkentő molekulák, az antocianinok olyan hatásosak, mint a gyógyszeripar jelenleg elérhető legnépszerűbb készítményei, viszont mellékhatásoktól nem kell tartani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik