Tudomány

Lehűlés nélkül nincs oxigén

földgolyó ()
földgolyó ()

Bolygónk légkörében nem mindig volt jelen az éltető oxigén, a tudósok azonban mindeddig nem jöttek rá, miért jelent meg.

Azt eddig is tudni lehetett, hogy a “nagy oxigenizációs esemény” körülbelül 2,5 milliárd évvel ezelőtt következett be, ekkor kezdett el a molekuláris oxigén légköri szintje drasztikusan emelkedni. Bolygónkat addig anaerob (oxigénes környezet nélkül működő) élőlények népesítették be, melyek jelentős része a változások következtében kihalt – ezért oxigénkatasztrófaként is szokták hívni ezt az eseményt.

A Princeton Egyetem kutatóinak tanulmánya szerint a számunkra oly fontos molekuláris oxigén terjedését a földköpeny lehűlésének köszönhetjük. A kutatók azzal magyarázzák az összefüggést, hogy a földköpeny lehűlése lehetővé tette a földkéreg lehűlését. Ennek pedig az lett a következménye, hogy csökkent a vas-oxid és egyéb olyan szerves anyagok kibocsátása, melyek addig megkötötték a légköri oxigént.

Az oxigén (amely a légzés mellett az ózonréteghez is elengedhetetlen) érdekes módon tömege alapján a Föld leggyakoribb eleme, hiszen a földkéreg tömegének majdnem felét teszi ki – persze kötött állapotban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik