Tudomány
földgolyó ()

Lehűlés nélkül nincs oxigén

Ughy Márton
Ughy Márton

2012. 05. 25. 13:18

Bolygónk légkörében nem mindig volt jelen az éltető oxigén, a tudósok azonban mindeddig nem jöttek rá, miért jelent meg.

Korábban a témában:

Azt eddig is tudni lehetett, hogy a “nagy oxigenizációs esemény” körülbelül 2,5 milliárd évvel ezelőtt következett be, ekkor kezdett el a molekuláris oxigén légköri szintje drasztikusan emelkedni. Bolygónkat addig anaerob (oxigénes környezet nélkül működő) élőlények népesítették be, melyek jelentős része a változások következtében kihalt – ezért oxigénkatasztrófaként is szokták hívni ezt az eseményt.

A Princeton Egyetem kutatóinak tanulmánya szerint a számunkra oly fontos molekuláris oxigén terjedését a földköpeny lehűlésének köszönhetjük. A kutatók azzal magyarázzák az összefüggést, hogy a földköpeny lehűlése lehetővé tette a földkéreg lehűlését. Ennek pedig az lett a következménye, hogy csökkent a vas-oxid és egyéb olyan szerves anyagok kibocsátása, melyek addig megkötötték a légköri oxigént.

Az oxigén (amely a légzés mellett az ózonréteghez is elengedhetetlen) érdekes módon tömege alapján a Föld leggyakoribb eleme, hiszen a földkéreg tömegének majdnem felét teszi ki – persze kötött állapotban.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Egerszalók, 2016. szeptember 13.
Az Egerszalóki Gyógy- és Wellnessfürdő - Saliris Spa és Konferencia Hotel épülete a Forrás út 4. szám alatt. A vizet 1992-ben az Egészségügyi Minisztérium gyógyhatásúnak minősítette. Ennek jelentőségét felismerve épült a Saliris Resort gyógyszálloda. 
MTVA/Bizományosi: Faludi Imre 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.