Tudomány

Több mint 400 embert mentett meg Colin Firth

A színész kampányának köszönhetően megmenekült a világ legveszélyeztetettebb népcsoportja.

Hatott Colin Firth kampánya, melyet a brazil awa törzs megmentésére indított a múlt hónapban. A brazil hatóságok elismerték, hogy a népcsoport valóban a “világ legveszélyeztetettebb törzse.”

A színész felszólítására húszezer tiltakozó üzenet érkezett a brazil kormányhoz, amely korábban nem kezelte súlyának megfelelően a krízist – közölte a Survival International civilszervezet, amely világszerte küzd a törzsek jogaiért.

Firth április végén azért állt az Amazonas vidékén élő awák megmentését célzó kampány élére, mert a törzs ősi területét megszállták az illegális fakitermelők, állattenyésztők és más telepesek, ezzel egyfajta “népirtás” és vele a kihalás fenyegeti az őslakosokat. A figyelemfelhívás célja az volt, hogy  a törzsi területeket vegye védelmébe a brazil igazságügyi minisztérium, és lépjen fel az illegális letelepülőkkel szemben.

A Survival International 360 awa személyről tud, akik közül sokan szörnyű vérfürdők túlélői. A feltételezéseik szerint további száz ember rejtőzik az illegális fairtás miatt gyorsan fogyatkozó erdőségben.

A Brazil Nemzeti Indián Alapítvány (FUNAI)  új vezetője, Marta Azevedo kijelentette, hogy az awák megmentését a hivatal legfontosabb feladatának tekinti.

A FUNAI becslése szerint 77 elszigetelt indián törzs élhet Amazóniában, amelyek közül azonban csak harmincnak ismerik a tartózkodási helyét. A törzsi népek kevesebb mint egy százalékát alkotják a 191 milliós lakosságú Brazíliának, az ország alapterületéből 12 százalékot foglalnak el főképpen az Amazonas vidékén.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik