Tudomány

Átadták a legrangosabb csillagászati díjat

A legmagasabb csillagászati elismerést a Crafoord-díjat, a Tejútrendszer tanulmányozói vehették át.

A közvélemény szerint a Nobel-díj a legmagasabb tudományos elismerés, holott Alfred Nobel végrendelete alapján csak bizonyos tudományok művelésében elért eredményekért adható. Ezért hiánypótlóként születtek meg az olyan rangos elismerések, mint a Crafoord-díj, amelyet a svéd Crafoord házaspár alapított a csillagászat, a matematika, a földtudományok és az élettudományok területén elért kimagasló tudományos eredmények értékelésére.

Ugyan ma a csillagászatot is elismerik Nobel-díjjal, a csillagászati Crafoord-díj még mindig a legrangosabb elismerésnek számít a tudományágban. – Olvasható a Magyar Csillagászati Egyesület Hírportálján.

A Crafoord-díjra érdemesített kutatókat a Nobel-díjak odaítélésénél megszokott módon választják ki. A Svéd Királyi Tudományos Akadémia a világ számos országából kér fel ismert csillagászokat javaslattételre. Ez a nyilvánosság teljes kizárásával zajló folyamat a díj kiosztása előtt egy évvel kezdődik. A beérkezett javaslatok alapján egy kisebb létszámú bizottság dönt a díjazandó személyéről. A díj félmillió amerikai dollár összeggel jár, és először 1982-ben ítélték oda két matematikusnak.

Idén Reinhard Genzel és Andrea Ghez azért vehették át a svédországi Lundban a Crafoord-díjat, mert sikerült kimutatniuk a Tejútrendszer centrumához egészen közeli csillagok keringésből származó elmozdulását, amivel egyértelműen bizonyították, hogy saját galaxisunk közepén is egy szupernagy tömegű fekete lyuk található.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik