Tudomány

A reuma már a dinoszauruszokat is kínozta

Amerikai és kínai tudósok szerint osteoarthritisre, azaz gyulladásos jellegű ízületi bántalmakra volt hajlamos a páva méretű tollas dinoszaurusz, a Caudipteryx.

Jelenünk vadon élő emlőseinél az osteoarthritis igen ritkának számít – az állatok egy százalékát sem érinti -, azonban a madárfajok esetében a gyulladásos ízületi bántalmak előfordulása 0-25 százalék között ingadozik, gyakorisága fordított arányban áll a testmérettel.


Caudipteryx – jelentése faroktoll (Forrás: Wikipédia)

Bruce Rothschildet, a Kansasi Egyetem kutatóját az foglalkoztatta, hogy mikor jelent meg a betegség, ezért kollégáival a 130 millió éve élt Caudipteryx fosszíliáit vizsgálta – összesen tíz őskori tollas bokaízületét, közülük háromnál fedezték fel az osteoarthritisre jellemző elváltozásokat. Tudomásunk szerint ez az osteoarthritis legkorábbi ismert esete, a következő legrégebbi 20 millió évvel későbbről származik.

Azt egyelőre nem tudni, hogy miért volt a páva méretű dinoszaurusz hajlamos az osteoarthritisre – napjainkban inkább a kisebb testméretű madárfajoknál gyakoribbak a gyulladásos jellegű ízületi bántalmak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik