Tudomány

Már az ókorban is használtak “vonalkódot”

Ughy Márton

2012. 04. 18. 07:00

Az antik kereskedelmi útvonalak feltérképezésében is segíthetnek az ókori amforákat záró dugókon felfedezett jelzések.

Korábban a témában:

Százötvenezer ókori lelet került elő az észak-olasz Aquileia ókori szennyvízcsatornájából. A római alapítású város emlékei között közel hatezer “dugó” is volt – az amforák tetejét záró cserépdarabok. A nagyrészt a második századból származó leleteken a régészek jeleket vettek észre: betűket, számokat és rövidítéseket.

Maurizio Buora, Friuli tartomány Régésztársaságának vezetője szerint ezek a modern vonalkódot helyettesítették. “Ezekkel azonosították a cserépedény származási helyét, úti célját és a benne levő terméket.” Hozzátette, hogy Európa számos országában maradtak fenn ókori amforák, de nagy részüknek elveszett a teteje és a megmaradt dugók közül sincs mindegyik megjelölve.

A vonalkóddal jelzett amforatetők viszont értékes információkat őriztek meg a római kereskedelem irányairól. Az antik kereskedelmi jelzések rendszerezésére és megfejtésére az olasz régészek kapcsolatba léptek többek között spanyol, osztrák, horvát kollégáikkal, akik szintén több ezer ókori amfora dugót osztályoztak már.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Mérk, 2017. április 4.
Koncányi Zsoltné, a Nő az esély című program tanulója viszi a tisztálkodáshoz szükséges eszközöket a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Harmónia Egyesített Szociális Intézményben Mérken 2017. április 4-én. Nő az esély címmel 7,5 milliárd forint keretösszegű pályázati program indult áprilisban mintegy kétezer, nagyrészt roma nő és pár férfi képzésének és foglalkoztatásának segítésére.
MTI Fotó: Balázs Attila
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.