Tudomány

Népszerű gyógynövény növeli a rákos esetek számát

Toxikus összetevője okozhatja a hagyományos gyógyászatot kedvelő Tajvanon az összes húgyúti rákos eset több mint felét.

A farkasalmában (aristolochia) található arisztolsavat, amely gyakori összetevője a fogyást segítő, ízületi fájdalmakat és az emésztést támogató ázsiai gyógynövénykeverékeknek, rákkeltő vegyületként tartják számon. A farkasalmát évezredek óta alkalmazták a népi gyógyászatban szerte a világon, mára azonban kiderült, hogy súlyos vesekárosító és húgyúti rákot okozó kockázata is van.

Korábbi felmérések szerint Tajvanon a lakosság mintegy harmada használt a megelőző évben arisztolsav-tartalmú gyógynövényt, amitől nem független, hogy az országban csaknem négyszer gyakoribb a veserák és a húgyutak rákja, mint a nyugati országokban.

Arthur Grollman, a New York-i Stony Brook Egyetem munkatársa, a kutatás vezetője szerint ezek ritka tumortípusok és a világ országai közül Tajvanon a legnagyobb az előfordulásuk. A tanulmányba 151 húgyúti rákkal diagnosztizált pácienst vontak be, akik 60 százalékánál kimutathatók voltak az arisztolsavhoz köthető genetikai mutációk.

A kutatómunka tanulsága szerint ez a sav különleges, egyedi sérülést okoz a vesekéregben, valamint növeli a TP53 jelű, tumorelnyomó génben egy bizonyos mutáció előfordulását. Grollman arra szeretné felhívni a figyelmet, hogy a természetes és a hagyományos nem mindig jelent egyet a biztonságossal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik