Tudomány

Lelkileg is megnyomorít a gyorskaja?

A legújabb kutatási eredmények szerint a hamburgerek, gyrosok és hotdogok nemhogy nem tesznek boldoggá, de kifejezetten rossz hatással vannak ránk.

A kanári-szigeteki Las Palmas de Gran Canaria Egyetem kutatóinak tanulmánya például arra is rámutat, hogy azok, akik gyorsételekkel és péksüteményekkel tömik magukat, 51 százalékkal valószínűbben lesznek depressziósok, mint azok, akik hanyagolják ezeket az étkeket.

A kutatók egyike, Almudena Sánchez-Villegas a Medical Express című lapnak nyilatkozva arra hívta fel a figyelmet, hogy mennyiségi összefüggés is mutatkozik. “Minél több gyorsételt fogyaszt az ember, annál valószínűbb a depresszió. […] a legkisebb mennyiség is jelentősen emeli a depresszió kialakulásának veszélyét.

S bár a tudósok egyelőre nem tudják, hogy pontosan mi az összefüggés a gyorskaják és a depresszió között, mivel a kutatás eredménye szerint a gyorskaják fogyasztói szociológiailag is behatárolhatóak – nagyobb arányban szinglik, nagyobb arányban fizikailag kevésbé aktívak, és nagyobb arányban dolgoznak többet, mint az átlag -, ezért a magunk részéről az egész életmódra tippelnénk.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik