Tudomány

Életveszélyes lehet az ücsörgés

A halálozás kockázata három éven belül 40 százalékkal nagyobb azoknál, akik napi 11 óránál többet ülnek - függetlenül attól, hogy egyébként milyen aktívak.

Az önbevalláson alapuló vizsgálatba 222 ezernél is több 45 évnél idősebb embert vontak be, adataik alapján pedig úgy találták, hogy az első adatfelvételt követő három év elteltével a halálozási arány 40 százalékkal volt magasabb a napi 11 óránál többet ülők körében és 15 százalékkal a 8-11 órát ülők között azokhoz képest, akik naponta 4 óránál kevesebbet ültek.

Az elemzett adatok Ausztrália 45 and up Study elnevezésű, nagyszabású országos követéses vizsgálatából származtak. Mint kiderült, a felmérésbe bevont emberek 62 százaléka volt túlsúlyos, 87 százalékuk vallotta magáról, hogy kiváló egészségi állapotban van és negyedük állította, hogy naponta legalább 8 órát ül.

Hidde van der Ploeg kutatásvezető, a Sydney-i Egyetem munkatársa szerint már-már tagadhatatlanná válnak az elhúzódó ülés káros hatásai. Kutatásukkal kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy az a nagy résztvevőszám miatt emelkedik ki a korábbiak sorából, valamint azért, mert elsők között vizsgálódott a teljes napi ülési idő ismeretében – az eddigi adatok túlnyomó része ugyanis csupán a televízió előtt töltött időt vette figyelembe.

A szakemberek az eredmények alapján arra figyelmeztetnek, hogy akik a munkaidejük jelentős részét ülve töltik, azok legalább szabadidejükben sétáljanak, mozogjanak, ne pedig a számítógép vagy a televízió előtt ülve töltsék el ezeket az órákat is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik