Tudomány

Most kaszálnak az Apple-részvényesek

Az Apple először fizet osztalékot 1995 óta.

Az Apple bejelentette, hogy először fizet osztalékot 1995 óta, miközben 10 milliárd dolláros részvény-visszavásárlási programot is elindít a cég.

Az 546 milliárd dollár piaci tőkeértékű vállalat 97,6 milliárd dollár készpénz és értékpapír-állománnyal rendelkezik. A cég éveken át keményen kiállt a mellett, hogy ebből nem juttat semmit részvényeseinek. Változott azonban a vállalatvezetés álláspontja Steve Jobs, az Apple vezérigazgatójának a halála óta.

Hétfői bejelentés szerint az Apple a folyó pénzügyi év júliussal kezdődő negyedik negyedévben 2,65 dollár osztalékot fizet. Ez 10,60 dollár éves osztaléknak felel meg, ami a jelenlegi részvényár 1,8 százaléka. Osztalékra évi 10 milliárd dollár költ majd az Apple. Ez kevesebb, mint amennyi készpénz termel a cég, azaz a készpénztartalék tovább emelkedik majd, de szerényebben az előző évekhez képest.

Az Apple 31 milliárd dollár készpénzt termelt a szeptember végével záródott pénzügyi évben.  
A vállalat 10 milliárd dolláros részvény-visszavásárlási tervet is bejelentett hétfőn. A 3 éves program a szeptember 30-ával kezdődő új pénzügyi évben indul.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik