Tudomány

Kell nekünk annyi ivóvíz?

admin
admin

2012. 02. 27. 13:30

Minden háztartási alkalmazásra ivóvizet használni nem gazdaságos, nem ésszerű és nem indokolt - fejenként napi 150 liter vizet használunk, amiből csak 3 liter vizet iszunk és főzünk.

Európában a II. világháború után alakult ki az a szemlélet, hogy minden lakó és közösségi épületet célszerű ellátni vízöblítésű illemhellyel. Ennek hatására azonban a szennyvízösszetétel megváltozott, a fekáliát tartalmazó feketevíz már jelentős foszfor és nitrogénterhelést jelentett, az élővizekbe visszaengedett szennyvíz halpusztuláshoz vezetett. A csatornavezetékeket muszáj volt vízhatlanná tenni. szükségessé vált a feketevíz teljes elszigetelése, a lakóterülettől távolra szállítása és tisztítása.

Az idők folyamán kidolgozták Európa országainak szennyvízkezelési és -tisztítási módszertanát. Az eredmények azonban meglepőek. A Liege-i Egyetem kutatásából kiderült, hogy a belga folyók állapota romlott, miután kiépítették a szennyvíztisztítási rendszert, ugyanis a nitrát-, foszfortartalom a 10 százalékos határérték fölé emelkedett. Országh József, a belgiumi Mons Műszaki Egyetem nyugalmazott tanárának kutatásából pedig az derült ki, hogy az atrazinszennyezés (széles hatásspektrumú gyomirtószer, Európában 2004-ben betiltották) is igen magas volt, tehát hiába alakítottak ki szennyvízkezelő rendszert, a szenny egy része a mezőgazdaságból származott.

A professzor szerint a szürkevizet kár mesterségesen tisztítani, szikkasztással, gyökérzónás szűréssel természetes vízzé lehet alakítani, vagyis érdemes elkülöníteni a feketevíztől.

Belgiumban és Magyarországon is ivásra és főzésre naponta 3 litert/fő vizet használnak, WC öblítésre 43 litert. A lényegi kérdés tehát az, hogy kell-e kezelni az átlagosan 150 liter/fő/nap vizet azért, hogy 3 litert megigyunk. Ráadásul mosásra, tisztálkodásra, tisztításra a lágy víz kívánatos, erre viszont az esővíz is megfelelő lenne.

A házi csapadékvíz gyűjtése, a fekete és szürke víz elkülönítése, valamint minden egyéb újító, javító szándékú fenntarthatósági beruházás a falvakban könnyebben alkalmazható, mint a városokban, ahol a strukturális fogság lépten-nyomon tetten érhető.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Velence, 2018. szeptember 12.
Lázár János érkezik a Fidesz-KDNP frakciószövetség háromnapos kihelyezett ülésére egy velencei szállodába 2018. szeptember 12-én.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.