Tudomány

Kiderült: barátságos állat a cápa

A kíméletlen, magányos ragadozóknak tartott cápákról is bebizonyosodott, képesek a hosszú távú kapcsolatokra és csapatmunkára.

Francia tengerbiológusok Johann Mourier vezetésével Francia Polinéziában, a Társasági-szigetekhez tartozó Moorea partjainál figyelték meg a feketeúszójú szirticápákat (Carcharhinus melanopterus), a tudósok összesen négy közösséget és két alközösséget azonosítottak. Az összegyűjtött adatok arról tanúskodnak, hogy a cápák nem alkalomszerűen verődnek csoportokba, hanem jól megszervezett közösségeket alkotnak.

Johann Mourier meggyőződése szerint a cápák elsősorban védelem miatt  társulnak, illetve azért, hogy kiküszöböljék az egyedek közötti agressziót, de a tengerbiológus kollégáival azt is megfigyelte, ahogy 4-5 feketeúszójú szirticápa közösen vadászott halakra.

A kutatók arra mutatnak rá, hogy a cápák agy-testtömeg aránya hasonlít az emlősökéhez, ami azt jelentheti, hogy képesek összetett szociális viselkedésformákra.

Más fajok, például a szürke szirticápa (Carcharhinus amblyrhynchos), vagy a csipkés pörölycápa (Sphyrna lewini) polarizált csoportokat alkotnak, amelyekben minden egyednek megvan a saját helye” – emelte ki Johann Mourier, aki most azt vizsgálja, hogy a családi kötelékek milyen szerepet játszanak a cápák “társasági” életében. “Hamarosan kiderül, hogy a rokonokkal verődnek-e egy csoportba.

A kutatók chipekkel jelölték meg a megfigyelt populáció 70 százalékát, és DNS-vizsgálatokat is terveznek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik