Tudomány

Az étcsoki a szív védőszentje

Egy új vizsgálat szerint minél több étcsokoládét fogyaszt valakit, annál védettebb a szív- és érbetegségek ellen.

Az teljesen biztos, hogy kollektíve imádjuk a csokit, egy korábbi kutatás pedig kimutatta, hogy a fekete csokoládé gyakorlatilag gyógyszer a szívnek, hiszen rendkívüli mértékben növeli a szívelégtelenség miatt kezelt betegek ereinek rugalmasságát.

A kísérletek persze folytatódnak és a legújabb eredmények azt is igazolta, hogy a csokoládéfogyasztás csökkenti az infarktus előfordulását. Luc Djussé és munkacsoportja csaknem ötezer 25-93 éves ember egészségét követték nyomon. Egyértelműen kiderült, hogy minél több fekete csokoládét eszik valaki, annál védettebb a szív-és érbetegségek ellen. Azok viszont, akik nem a tömény csokoládét, hanem a csokimentes édességeket kedvelik, 37 százalékkal gyakrabban lesznek szívbetegek.

A 70 százalékos, vagy még töményebb csokoládé növeli az erek rugalmasságát, mérsékeli az érelmeszesedést, cserébe sok kalóriát is tartalmaz, ezért más ételekhez viszonyítva arányosan kevesebbet kell enni.

Gary Kaplan, az Integrative Medicine intézet igazgatója emlékeztetett arra, hogy szervezetünkben az anyagcsere során igen sok szabad gyök keletkezik. Ezek a szabadgyökök játszanak szerepet az öregedésben, a rosszindulatú daganatos betegségek és a szív-és érrendszeri betegségek kialakulásában. Ezek oxidációs folyamatok és az antioxidánsok, melyek az egészséges táplálkozással jutnak szervezetünkbe, megakadályozzák a szabadgyökök garázdálkodását testünkben.

Kaplan professzor szerint a legutóbbi tudományos kutatás meglepő eredménye az, hogy “a fekete csokoládé alapanyaga, a kakaóbab több antioxidánst tartalmaz, mint a legtöbb zöldség és gyümölcs.

A magunk részéről mindig azokat a kutatásokat fogjuk támogatni, melyek a csokoládé áldásos hatásait bizonyítják – nincs kedvünk ugyanis “leszokni” -, a mértékletességre azonban az egészségünk mellett azért is érdemes figyelni, nehogy idejekorán elfogyjon a világ csokikészlete.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik