Tudomány

Falánk óriáscsigák támadtak Miamira

Akár húsz centi hosszú, eredetileg Afrikában honos csigák garázdálkodnak Miamiban.

„Itt a floridai mezőgazdasági szolgálat. Találkozott-e nyúlós és összetapadt óriáscsigák inváziójával a kertjében?” „Ez valami vicc” – mondta Yolanda Garcia Burgos, amíg egy napon meg nem látta, hogy a háza külső falát vastag fekete csigaürülék borítja.

Gyorsan szaporodnak

A floridai mezőgazdasági minisztérium felügyelői segítségével egy hét alatt 583 puhatestűt szedett össze a kertjében. A felügyelők összesen 35 ezer csigát gyűjtöttek be Miamiban az invázió szeptemberi kezdete és január között. Az afrikai óriáscsiga (Lissachatina fulica) hossza a húsz centimétert is elérheti, átmérője pedig a tíz centimétert. Több évig is élhet, van, amelyik a kilenc évet is megéri. Igen gyorsan szaporodik, évente 1200 petét rak le.

Senki sem tudja, hogy az egyik legnagyobb és legfalánkabb csigafaj hogyan került Miamiba. A Kelet-Afrikából származó csiga már elárasztotta Guadeloupe-ot, Martinique-ot, más karib-tengeri országokat és legutóbb Miamit.

1966-ban egy kisfiú három óriáscsigát tartott háziállatként, és a nagyanyja – belefáradva az unoka házi kedvenceibe – szabadon engedte őket. A három csigának 18 ezer utóda született, kilenc évbe és egymillió dollárba (219 millió forintba) került, mire kiirtották őket.

Back to the USA

Behozataluk az Egyesült Államokba külön engedély nélkül tilos, de az egyik afro-karibi vallás, a santeria sztárja a csiga.

A csigák visszatérésének „az afro-karibi valláshoz lehet köze, vagy valaki hobbiállatként hozatta, és hagyta megszökni őket?” – tette fel a kérdést Mark Fagan, a floridai mezőgazdasági minisztérium szóvivője.

Az ügyben vizsgálat indul, de egy válságcsoport addig is megkezdte a csigák irtását.

Veszélyes+falánk

Ezek a csigák igen veszélyesek. Igen bőséges nyálukban előfordulhat egy féreg, amely nem halálos kimenetelű, de igen súlyos hasi fájdalmakkal járó agyhártyagyulladást idéz elő.

Az afrikai óriáscsiga igen falánk: étrendjén 500 növényfaj szerepel, a földimogyorótól a dinnyéig, és imádja Yolanda falának vakolását, amely a hatalmas házához szükséges kalciumot tartalmazza. „Ha tartósan letelepednek, egész Florida mezőgazdaságát elpusztíthatják” – mondta Mark Fagan, emlékeztetve, hogy a turizmus után a gazdálkodás a második legfontosabb tevékenység a szövetségi államban.

Az elfogott példányokat a válságstáb laboratóriumába szállítják, ahol Mary Yong kutató tanulmányozza őket, és némelyikükön kísérletezik. A többit alkohollal teli vödörbe merítik, ahonnan a kukába kerülnek. Amikor a vödrök megtelnek, Mary a fagyasztóba teszi a megmaradt csigákat, ahol a hideg végez velük.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik