Tudomány

Külsőleg is hasznos lehet a méz

Manuka-virag(1024x768).png (manuka, méz, virág, méh, )
Manuka-virag(1024x768).png (manuka, méz, virág, méh, )

Egy ausztrál mézfajta, a manuka a bőr baktériumfertőzései ellen is hatásosnak bizonyult.

A méz antibakteriális tulajdonságait évszázadok óta felhasználja az ember – ki ne ivott volna már mézes teát torokfájásra? Most azt mutatták ki kutatók, hogy egyes esetekben még az antibiotikumoknál is jobb lehet a hatása.

Bőrsérülést követően sok, egyébként ártalmatlan, bőrön élő baktérium fertőzheti meg a sebhelyet. Igen gyakran van jelen a Streptococcus pyogenes nevű baktériumtörzs, amely nehezen gyógyuló sebekhez vezet, mert biofilmet hoz létre.

Sarah Maddocks és kutatócsoportja kísérleteiben megállapította, hogy a manuka méz a bőrön sikeresen akadályozza meg a biofilm kialakulását – laboratóriumi tesztekben a manuka a bakteriális sejtek többségét elpusztította. A kutatások azt is megmutatták, hogy a baktériumok nem alakítanak ki rezisztenciát a manuka mézzel szemben. Ez azért fontos, mert egyre több baktériumtörzs válik ellenállóvá a szokásos antibiotikumokkal szemben.

Amennyiben a manuka a klinikai kipróbálásban is hatásosan előzi meg a sebfertőződést, a későbbiekben antibiotikum helyett akár mézzel is kezelhetik sebeinket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik