Tudomány

Kiszámolták, hány ember élt eddig a Földön

Az ENSZ tavaly októberben jelentette be, hogy bolygónk lakossága meghaladta a 7 milliárd főt.

A washingtoni Population Reference Bureau megpróbálkozott annak a kiszámításával, hogy hányan éltek eddig a Földön. Kiinduló pontnak az 50 ezer évvel ezelőtti állapotot vette, feljegyzéseket azonban az időtáv 99 százalékára természetesen nem talált, hiszen az adatellátás körülbelül 200 évvel ezelőtt kezdett csak jelentősen javulni.

Számolni kellett a népszaporulat változásával, a születési ráták jelentős csökkenésével. Jelenleg ezer lakosra számítva évente 23 gyermek születik, ám az emberiség hajnalán sokkal magasabbnak kellett lennie a hányadnak, feltehetően elérte a 80-at is a faj túlélése végett. Mindent egybevéve a hivatal arra jutott, hogy az emberiség jelenlegi lélekszáma egyáltalán nem haladja meg a valaha élt teljeset, sőt: annak a tizenötöde csupán.

A számítások szerint 107 milliárd ember élhetett eddig a Földön, így a jelenleg élők közül mindenkire nagyjából 15 halott jut. A hivatal úgy becsüli, hogy a 7 milliárd holtat az emberiség legkorábban 10 ezer, legkésőbb 2 ezer éve lépte túl.

A hivatal becslése szerint egyébként 2 ezer éve 300 millió fős volt az emberiség, 1200 táján 450 milliós, 1650-re érte el a félmilliárdot. 1850-re 1 milliárd 265 millió főből állt, 1900-ban 1,656 milliárdból, de 1950-re már átlépte a 2,5 milliárdot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik