Tudomány

Nem gyilkol tovább az alföldi halálcsatorna

Ughy Márton
Ughy Márton

2012. 02. 01. 10:30

Több mint két esztendővel ezelőtt adták át a Dél-Alföldön azt az öntözőcsatornát, amely azóta sok száz vadállat vesztőhelye lett.

Az elmúlt év decemberében olasz vadászok megdöbbentő felfedezést tettek Békés megyében: egy csaknem három kilométer hosszú, fekete fóliával bélelt öntözőcsatornát találtak, amely alján elhullott, vízbe fulladt állatok teteme hevert – köztük őzek, vaddisznók, rókák, sőt egy vizsla is volt a három méter mély árok alján.

A létesítmény a donáti öntözőfürt rekonstrukciója keretében épült – a Fábiánsebestyén és Szentes között elkészült csatorna részben a terület belvízelvezetését, részben a környező szántóföldek öntözését teszi lehetővé. Azonban a csatornán átvágni szándékozó vagy inni érkező állatok a meredek rézsűn a mélybe csúsztak, a sima műanyag fólián pedig képtelenek voltak a felszínre jutni.

Az ng.hu megkeresésére az Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség elmondta, hogy a hatósághoz benyújtott tervek a megfelelőek voltak, azonban ez nem mentesít más ágazati jogszabályok betartása alól. “Ilyen általános jogi előírás az állatok kínzásának vagy a védett fajok elpusztításának tilalma, amelynek meg kell felelni a hatóságok külön előírása nélkül is.

A felügyelőség vizsgálata során azonban arra is fény derült, hogy a csatorna még az előzetesen benyújtott terveknek sem felel meg, ezért intézkedni kezdett. Az üzemeltető nyilatkozatban vállalta, hogy “3 soros villanypásztorral veszi körül a csatornaszakaszt, így sem a kis-, sem a nagytestű vadfajok nem tudják megközelíteni a csatornát. Továbbá vaditatót helyeznek el a környéken, ezzel biztosítják a víznyerő helyet az állatoknak.

A vadpusztulás megakadályozására tett további lépések és a donáti öntözőfürt teljes története az ng.hu honlapján olvasható.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

BEVERLY HILLS, CA - OCTOBER 09: Contributing editor at Vanity Fair, Monica Lewinsky speaks onstage at Day 1 of the Vanity Fair New Establishment Summit 2018 at The Wallis Annenberg Center for the Performing Arts on October 9, 2018 in Beverly Hills, California.   Matt Winkelmeyer/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.