Tudomány

Megfejtették az űridőjárás egyik rejtélyét

A Föld külső sugárzási övezetének elektronjait a fokozott naptevékenység szó szerint kisöpri a helyükről.

A Föld felett elektromosan töltött részecskéket tartalmazó kettős gyűrű, a Van Allen sugárzási övezet található, amelyet az első amerikai műholdak, az 1958-ban felbocsátott Explorer-1 és Explorer-3 mérési adatai alapján fedezték fel. A belső öv a Föld felett 2000-5000 kilométer között helyezkedik el és 10-50 megaelektronvolt energiájú protonokból áll. A külső öv, amely főleg elektronokból áll, nagyjából 6000-10000 kilométer között van, bár a két zóna nem válik el élesen egymástól.


(Forrás: Wikipédia/Hír24)

Koronakidobódás idején, amikor a napkorona egy darabja lökődik ki a bolygóközi térbe, több tízmillió tonna szuperforró gáz indul útnak. Amennyiben a szuperforró gáz kölcsönhatásba lép a Föld mágneses mezejével, geomágneses viharokat okozhat. Ezek az események fura hatással vannak a Föld külső sugárzási övére, amely olyan magas töltésű elektronokat tartalmaz, hogy szinte a fény sebességével haladnak.

Vassilis Angelopoulos, a Kaliforniai Egyetem professzorának elmondása szerint “a geomágneses viharok alatt a külső övben lévő csaknem összes elektron eltűnik, de csak azért, hogy néhány óra múlva bosszúszomjasan visszatérjenek“.

Ezek az eltűnő elektronok lepték meg a tudósokat, amikor felfedezték a jelenséget az első űrutazások során, az 1960-as években. Az elektronok a geomágneses vihar csúcspontján “szívódtak fel”, olyankor, amikor a napszél töltött részecskékkel bombázza a Föld környezetét. A jelenségre több elmélet is születet, egyesek szerint a Föld légköre nyeli el az elektronokat, mások szerint szó sincs eltűnésükről, csupán időlegesen “lemerülnek”, s így nem adnak “életjelet” magukról.

Hogy megoldják a rejtélyt, a Kaliforniai Egyetem kutatói Drew Turner irányításával három, a Földtől különböző távolságban keringő műholdrendszer adatait használták. Ezeknek köszönhetően derült ki, hogy a hiányzó elektronok kis töredéke valóban a Föld légkörébe kerül, a töltött részecskék döntő többségét viszont a fokozott naptevékenység idején a napszél valósággal kiszakítja a külső sugárzási övből és kilöki a bolygóközi térbe.

Hogy ez miért fontos számunkra? Nos, a kutatásvezető szerint a Föld sugárzási övének megértése létfontosságú a műholdak biztonságos működése szempontjából. “Most egy lépéssel közelebb kerültünk az űridőjárás megértéséhez és előrejelzéséhez.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik