Tudomány

Aki kettőnél többször lehetett amerikai elnök (1882)

Hyde Park, 1882. január 30.– Megszületett az Egyesült Államok 32. elnöke, az egyetlen, akit négyszer választottak meg hivatalára, Franklin Delano Roosevelt.

Amerika történetének egyik legnagyobb formátumú elnöke gazdag, holland-francia eredetű családból származott. Kiváló oktatásban és neveltetésben részesült, az Európában tett utazások révén folyékonyan beszélt németül és franciául. Nagy hatással volt rá egyik középiskolai tanára, aki sokszor beszélt arról a keresztény kötelességről, hogy a tehetősebbeknek segíteniük kell a rászorulókat.

Roosevelt a Harvard, majd a Columbia Egyetemre járt, ahol már a politikával is kacérkodott – főként azután, hogy ötödfokú unokatestvére, Theodore Roosevelt lett az Egyesült Államok elnöke.

Fiatal ügyvédként, egy fehér házi fogadáson találkozott Eleanor Roosevelttel, az elnök unokahúgával, akit 1905-ben – anyja heves tiltakozása ellenére – feleségül vett. Roosevelt a jogi karriert politikaira cserélte, jól hangzó neve és összeköttetései sok ajtót megnyitottak előtte.


Franklin Delano és Eleanor Roosevelt 1904-ben (Forrás: Wikipédia)

Woodrow Wilson elnöksége idején a haditengerészetnél dolgozott, és az amerikai flottát a világ élvonalába emelte.

1920-ban a Demokrata Párt alelnök-jelöltje volt, de a választást a republikánus párti Warren Harding nyerte meg.

A kudarc után, a jog világába visszavonult Roosevelt deréktól lefelé teljesen megbénult. Az orvosok gyermekparalízist diagnosztizáltak nála (ma valószínűbbnek tűnik, hogy Guillain-Barré szindrómája volt). Hosszú ideig titkolta betegségét, nyilvános szereplései alkalmával beszédeit állványnak támaszkodva, állva mondta.

1928-ban ismét kilépett a nagypolitika porondjára. Kétszer választották meg New York állam kormányzójává, majd 1932-ben egy új politika és egy új társadalmi megállapodás ígéretével az Egyesült Államok 32. elnöke lett. 1933 márciusában iktatták be hivatalába, első elnöki terminusát a gazdasági világválság következtében megroppant amerikai társadalom és gazdaság erejének visszaadása határozta meg.

FDR – ahogy már ekkor hívták – részben elődje, Herbert Hoover politikáját vitte tovább. A New Deal révén az állam jelentős számban teremtett munkahelyeket, igyekezett könnyíteni a munkanélküliek helyzetén, trösztellenes törvények születtek. Az első New Dealt 1935-36-ban egy újabb követte, amely kétmillió munkanélküli számára teremtett munkahelyet. Az amerikai gazdaság újra felfutóban volt, nem csoda hát, hogy az elnök az 1936-os választásokon földcsuszamlásszerű győzelmet aratott.


“FDR” 1933-ban (Forrás: Kongresszusi Könyvtár)

A második terminus belpolitikai színtéren új legfelsőbb bírói kinevezéseket hozott. Roosevelt összesen nyolc liberális szellemű bírót nevezett ki a négy év alatt a taláros testületbe.

1940-ben, már a második világháború kitörése után harmadszor is elnök lett. Eleinte távol tartotta Amerikát a háborútól, de 1941. december 8-án, a Pearl Harbor elleni japán rajtaütés másnapján az Egyesült Államok hadat üzent Japánnak.

Az Atlanti Charta, a teheráni és a jaltai konferencia mind történelmi jelentőséggel bírt Roosevelt számára: egy igazságos és békés világrend kialakításáról szőtt nagy álmát látta megvalósulni, amikor a szövetségesek rábólintottak az Egyesült Nemzetek tervére.

1944-ben negyedszer is elnökké választották, de egészségi állapota egyre romlott. 1945. április 12-én agyvérzést kapott, és – négy héttel a II. világháború vége előtt – meghalt.

A törvényhozás 1947. március 21-én szavazta meg az amerikai alkotmány 22. kiegészítését, amely szabályozta, hogy egy személy csak kétszer lehet az Egyesült Államok elnöke.

Tavaly erről írtunk:

Elsőre matt – Lékó a legfiatalabb nagymester (1994)

Szeged, 1994. január 30. – Minden idők legfiatalabb nemzetközi sakk nagymestere lett a vajdasági származású Lékó Péter. Bővebben…

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik