Tudomány

Génteszt javíthat a tüdőrákos betegek túlélési esélyein

Egy új, génalapú vizsgálat az eddigieknél pontosabban jósolja meg, hogy az egyes betegek melyik kockázati csoportba tartoznak.

A kísérleti teszt tizennégy gén aktivitását méri a daganatos szövetben, és különösen hatékony a dohányzással összefüggésbe hozható nem pikkelyes, nem kissejtes tumorok értékelésében. Miután eltávolították a rákos szövetet a tüdőből, az elvégzett genetikai teszt eredménye alapján választhatják ki, hogy milyen kezelés a leghatékonyabb az adott daganatos betegnél, így a terápiát tulajdonképpen személyre szabhatják.

Első lépésben 361 amerikai páciens vizsgálata alapján dolgoztak ki egy algoritmust a túlélést jelző értékek megadására; második lépésként ezt az algoritmust alkalmazták további 433 páciens túlélésének becslésére, akiknek az állapotát aztán öt éven át követték nyomon.

A kutatók megállapították, hogy a módszer pontosan azonosította, melyik páciens tartozik a magas, a közepes, illetve az alacsony kockázatú csoportba. Egy második, hasonló klinikai próba, amelyet Kínában folytattak le, megerősítette az amerikai tanulmány eredményeit.

A tüdőrák világszerte az első a rákos halálozások listáján, évente mintegy 1,4 millió emberéletet követel – többet mint a mell-, a vastagbél- és a prosztatarák együtt. Nem csoda David Jablons, a tanulmány vezetőjének lelkesedése: “Megvan annak a lehetősége, hogy évente több százezer embernek segítsen tovább élni.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik