Tudomány

Már a maják is bagóztak

Nikotinmaradványokat fedeztek fel egy évezredes maja edényben, ami az első fizikai bizonyítéka a maják dohányhasználatának.


Az edény, amiben nikotint találtak.
Fotó: Jennifer Loughmiller-Newman

A leleten található feliratot a régészek “az ő dohányának otthona” szöveggel fordították, de persze ezt önmagában nem fogadták el elegendő bizonyítéknak.

Jennifer Loughmiller-Newman kutatásvezető, az Albanyi Egyetem munkatársa ezt azzal magyarázta, hogy az edényeken lévő szövegek gyakran jelzik a tartalmat vagy legalább a szándékot, hogy mit akartak tárolni benne, ám a valódi használat során ettől eltérhettek. A palack belsejéből ezért anyagmintákat vettek.

Az analízis során nikotint mutattak ki, ami arra utal, hogy az edényben dohányleveleket tartottak. A flaska – amely vélhetően 700 körül készülhetett Mexikóban, Campeche vidékén – egyike annak a 1500 darabból álló edénygyűjteménynek, amelyet az amerikai Kongresszusi Könyvtár Kislak-kollekciójaként ismernek.

Bár a palackok közül sokat töltöttek meg időközben más anyagokkal, a kutatóknak tömegspektrométerrel sikerült megállapítaniuk, hogy mi volt eredeti tartalmuk. A nikotin azonosítását megelőzően egy másik flaskából egy alkaloidot, teobromint mutattak ki, amely a kakaó fő alkotórésze.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik