Tudomány

Szuperhernyókkal erősíthet a selyemipar

Amerikai kutatók olyan génmódosított hernyókat hoztak létre, amelyek az eddiginél jóval erősebb selyemszálat gyártanak - adta hírül a BBC.

A Wyomingi Egyetem munkatársainak célja, hogy a hernyók által így létrehozott szál legalább olyan erős legyen, mint a pókfonal. Ha ugyanis a súlyarányokat is figyelembe vesszük, a pókselyem erősebb az acélnál.

A selyem kereskedelmi mennyiségű gyártásához azonban lehetetlen a pókokat farmon nevelni, mert egyrészt kevés pókhálót állítanak elő, másrészt előszeretettel falják fel egymást. A selyemhernyókat ugyanakkor könnyű telepszerűen tartani, és nagy mennyiségben képesek előállítani a selymet.

Az egyetlen problémát a gyártott selyem minősége jelenti, mert az elkészült anyag igen törékeny. A kutatók ezért döntöttek úgy, hogy genetikailag módosított hernyókat hoznak létre, így egyesítve a pókselyem erősségét és a hernyóselyem nagy mennyiségét. Az akciót siker koronázta: kísérletekkel igazolták, hogy az így termelődött anyag masszívabb az eredeti hernyóselyemnél.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik