Tudomány

Tűz és föld kapcsolata

Dél-afrikai kutatók olyan számítógépes modellt dolgoztak ki, amely segített megfejteni, miként formálta az emberi tűzhasználat az afrikai tájat.

Az emberi tevékenység általánossá válását megelőzően a legtöbb tüzet villámcsapás váltotta ki a kontinens esős évszaka idején. Azonban ahogy egyre jobban nőtt az emberiség létszáma, megszaporodtak a tüzek a száraz évszak idején is, ami megváltoztatta Afrika ökológiáját.

Bár a korai emberek már 300 ezer éve képesek voltak tüzet gyújtani, a keletkezett erdőtüzeknek körülbelül 70 ezer éve volt jelentősebb hatásuk. A kutatók azon az állásponton vannak, hogy a természet megőrzéséhez szükséges jó döntések előtt ismerni kell azt is, hogy a jelenlegi tájkép hogyan alakult ki – ebben segít a műholdképeket is elemző modelljük.

Tanulmányuk egyik legfontosabb megállapítása, hogy a jelenlegi erdőtüzek száma az elmúlt 40 ezer évben a legalacsonyabb értéken van. A kutatók úgy vélik, modelljüket arra is használhatják, hogy a nemzeti parkok számára olyan tűzvédelmi akcióterveket dolgozzanak ki, melyek a lehető legjobb mértékben tartják fenn a biodiverzitást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik