Tudomány

Új sziget nőtt ki a Vörös-tengerből

Varjasi Viktor
Varjasi Viktor

social szaki. 2011. 12. 30. 20:33

Egy vízalatti vulkánkitörés nyomán keletkező új szigetet észlelt az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) a Vörös-tengeren, Jemen partjaitól nyugatra.

Korábban a témában:

A helyi halászok harmincméteres magasságba felcsapó lávaoszlopokat észleltek december 19-én a Jemen partjaitól nyugatra fekvő Zubair-szigetcsoport közelében. A NASA Terra és Aqua megfigyelő műholdjának MODIS nevű – közepes felbontású képalkotó spektroradiométeres – műszere pedig füstcsóvákat észlelt ugyanezen a területen december 20-án és 22-én.

sziget(430x286).png (sziget)
Sziget születik.
Fotó: AFP

Ezzel párhuzamosan az űrkutatási hivatal Aura nevű műholdjának ózon megfigyelő műszere (OMI) megemelkedett kén-dioxid szintet mért a térségben, amely szintén megerősítette a vulkanikus tevékenység tényét.

A december 23-ai felvételek szerint azonban többről van szó, mint egy vulkánkitörésről. Az űrkutatási hivatal EO-1 földmegfigyelő műholdjának nagyfelbontású, valódi színű felvétele szerint egy feltehetőleg vulkanikus hamu és vízpára alkotta füstcsóva emelkedik fel arról a szigetről, amely a korábban “sértetlen” vízfelszínen terül el.

A nagyjából északnyugat-délkeleti irányban húzódó Zubair-szigetcsoport tagjai egy vulkáni pajzsból emelkednek ki. Ez a régió a vörös-tengeri hasadék része, ahol az afrikai és az arab kőzetlemez elválik egymástól, rendszeresen új óceáni kérget képezve.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Henri de Toulouse-Lautrec (1864-1901), Idylle princière, 1897
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.