Tudomány

Szerelmesen önfeláldozók a darázspókok

Utódaik egészségéért áldozzák fel magukat a darázspókok hímjei, amelyek közül sokakat párzás alatt, után falnak fel a "szerelmes" nőstények.

A szexuális kannibalizmusnál a nőstény megöli és elfogyasztja ellenkező nemű fajtársát a párosodás előtt, alatt vagy után. A szexuális kannibalizmust egyebek között feljegyezték a vöröshátú pók, a fekete özvegy pók, az imádkozó sáska és a skorpió nősténye esetében – olvasható a LiveScience tudományos hírportálon.

A darázspóknőstények a párosodás csúcspontján ragadják meg és kezdik felfalni a hímeket. Laboratóriumi körülmények között a hímeknek csupán 30 százaléka élte túl az első párosodást. Ám azzal, hogy “önfeláldozóan” megengedték a nőstényeknek a “falatozást”, lényegesen meghosszabbították a párzás időtartamát és ezáltal növelték a megtermékenyítés valószínűségét.

“A szexuális kannibalizmust egyrészt azzal magyarázzák, hogy az áldozattal a hímek növelik a párosodás időtartamát. A másik lehetséges magyarázat, hogy ez az apai hozzájárulás az utódok felneveléséhez, kiegészítő élelemmel látják el a nőstényeket” – magyarázta Klaas Welke, a Hamburgi Egyetem kutatója, aki társaival megkísérelte kideríteni a szexuális kannibalizmus igazi okait.

A darázspókok hímjei lényegesen kisebbek, mint a nőstények, utóbbiak testtömegének alig egytizedét érik el, így a kutatók kételkedtek, hogy egy ilyen jelentéktelen partner komolyabb mennyiségű tápanyagot képes biztosítani a nősténynek.

A kutatók három csoportra osztották a nőstény darázspókokat, amelyeknek lehetővé tették, hogy egy, kettő vagy három hímmel párosodjanak. Minden csoportban a nőstények felének megengedték, hogy felfalják párjukat, míg az esetek másik felében megmentették a hímeket.

A tudósok a továbbiakban vizsgálták minden egyes nőstény petéit és a kikelő utódok számát, fejlettségét, ahogy azt is, hogy azok miként bírják az alacsony hőmérsékletet vagy az éhezést.

“Azt vártuk, hogy minden egyes elfogyasztott hím befolyásolja a nőstények állapotát, reprodukciós képességeit. Meglepetésünkre nem ezt tapasztaltuk, ugyanakkor kiderült, hogy a szexuális kannibalizmus révén egészségesebb utódok jöttek a világra, amelyeknek jobbak voltak a túlélési esélyei, és nagyobb petéket raktak” – magyarázta Klaas Welke.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik