Tudomány

Élő kövületre bukkantak az Orkney-szigeteknél

Az "arctalan és agyatlan" skót hal félmilliárd esztendős állatok közvetlen rokona lehet.

Fotó: Marine Scotland

Skót természetvédők az Edinburgh Heriot-Watt Egyetem kutatóival együttműködve közzétették az Orkney-szigeteki tengeri felmérés adatait, mely során 5700 négyzetkilométer víz alatti területet vizsgáltak át akusztikus eszközökkel és nagy felbontású kamerákkal új és már ismert fajok után kutatva.

Így találtak rá arra az Amphioxus – lándzsahal – példányra is, mely az első modern állatok közvetlen rokonának tekinthető.

A lándzsahalaknak nincs koponyájuk, csigolyájuk. Háti részükön egy úgynevezett gerinchúr húzódik. Belső váza hasonlóan van kifejlődve, mint a gerinceseknek embrió állapotban.

Mivel igen fejletlen – állapota 550 millió évvel ezelőtt élt lényekhez rokonítja -: nem fejlődik arca, de még csak agya sincs. “Idegrendszerének” a gerinchúr tekinthető. Páros végtagjai nincsenek. Vére pedig teljesen színtelen.

A közelmúltban megpróbálták felállítani az egyik Amphioxus faj géntérképét. A kutatók szerint az ilyen állatok genetikai felépítéséből ismerhetjük meg a gerinces élet eredetét.

A skót felmérésben további több tucat furcsa fajt azonosítottak, köztük a gael néven Clabbydhuu-nak ‘hatalmas fekete szájnak’ nevezett akár ötven esztendeig életképes kagylót.

MI AZ AZ ÉLŐ KÖVÜLET?

Élő kövület alatt azokat az élőlényeket – általában fajokat vagy nemzetségeket – értjük, amiket fosszíliákból is ismerünk, évmilliókon át, a kihalási eseményeket túlélve szinte változatlanul fennmaradtak vagy egy olyan leszármazási vonal tagjai, amelynek teljes rokonsága már régen kihalt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik