Tudomány

Elárverezik a Titanic-gyűjteményt

24.hu
24.hu

2011. 12. 29. 13:25

Egy tételként kerül árverésre a Titanic hullámsírjából felhozott műtárgyak lenyűgöző gyűjteménye jövő év áprilisában.

Korábban a témában:

Az atlantai Premier Exhibitions vállalat szerint a több mint 5500 darabból álló, kínai vázákat, hajókellékeket és személyes holmikat felvonultató gyűjtemény becsült értéke 189 millió dollár (45,6 milliárd forint).

A tárgyak a hajó kiemelésének kizárólagos jogával rendelkező RMS Titanic Társaság anyavállalataként működő Premier Exhibitions gondozásában járták ez idáig a világot.

A cég által az Egyesült Államok értékpapír-felügyeletéhez – SEC – benyújtott dokumentum szerint az árverést a New York-i Guernsey’s aukciósház fogja lebonyolítani 2012. április elsején, de az eredményeket csak április 15-én, a Titanic elsüllyedésének 100. évfordulóján fogják nyilvánosságra hozni.

Az árverés hivatalos januári bejelentéséig azonban sem az aukciósház, sem a vállalat nem árul el további részleteket.

Az Atlanti-óceán fenekén, több mint 3700 méter mélyen fekvő roncsról eddig hét alkalommal hoztak fel leleteket.

Az aukcióhoz a tengerjogban jártas Rebecca Beach Smith kerületi bíró jóváhagyására volt szükség, aki a Virginia állambeli Norfolk városában tartott korábbi meghallgatások során alaposan beleásta magát a Titanic kiemelésének és a műtárgyak tulajdonjogának ügyébe.

Az elsüllyedt óceánjárót “nemzetközi kincsként” kezelő Smith korábbi határozata értelmében az RMS Titanic Társaságnak joga van a kincsekhez, illetve a leletek felszínre hozatali költségeinek megtérítéséhez.

A bírónő ezen felül jóváhagyta a vállalat és a szövetségi kormány megállapodását is, amely szerint a gyűjteményt kizárólag egyben lehet eladni, illetve a vállalatnak biztosítania kell a műkincsek nyilvánosság számára való örökös hozzáférhetőségét.

A Premier Exhibitions kikötése szerint az új tulajdonosnak is tartania kell magát ezekhez a feltételekhez. Az aukciósház 8 százalékos közvetítői díjat számol fel sikeres árverés esetén.

EREDMÉNYEKKEL JÁRT A LEGÚJABB EXPEDÍCIÓ

2010-ben az RMS Titanic a világ vezető szakértőivel együttműködve indított újabb expedíciót a híres hullámsírhoz.

A legfejlettebb technológiai eljárásokkal dolgozó kutatásnak köszönhetően sikerült elkészíteni a hajóroncs első teljes háromdimenziós térképét az orrtól egészen a több mint hatszáz méterrel arrébb fekvő far részig.

A felvételek, amelyeket idővel a nagyközönség is láthat, újabb értékes információkkal szolgálhatnak a hajó elsüllyedéséről, valamint a roncs állapotáról, amely egyes kutatók szerint egyre inkább a pusztulás jeleit mutatja.

A Titanic a nemzetközi vizeken tett első útján, 1912. április 15-én süllyedt el, miután jéghegynek ütközött. 1985-ben Robert Ballard oceanográfus fedezte fel a roncsot, nagyjából 645 kilométerre a kanadai Új-Fundland partjaitól. A katasztrófában több mint 1500 ember vesztette életét a 2228 főnyi utas és legénység közül.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

View of the Cerro Azul, in the Serrania La Lindosa -which had been declared Protected Archaeological Site of Colombia last May- in the Amazonian jungle department of Guaviare, Colombia, on July 2, 2018. 
Both the Serranias of Chiribiquete and La Lindosa had been closed to outsiders for many years during the armed conflict and are now opening up to scientific research.  / AFP PHOTO / Diana Sanchez

Egy lépésre vagyunk az összeomlástól

Passerbys cross a street in the city centre of Cottbus, Germany, 23 January 2018. Cottbus is becoming the scene of ugly attacks between Germans and foreigners. The rage is let out in the nice corners of Cottbus, not in the areas dominated by prefabricated buildings. Photo: Patrick Pleul/dpa-Zentralbild/ZB
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.