Tudomány

A jó diagnózishoz elég egy tenyérnyi készülék

Egy mobiltelefon méretű kézi szívultrahangot mutattak be az Európai Echokardiográfiás Társaság budapesti konferenciáján.

Az echográfiás vizsgálat fontos információkkal szolgál a szív méretéről, működéséről, a szívbillentyűk mozgásáról, ugyanakkor nagy előnye, hogy fájdalmatlan és szükség esetén bármikor megismételhető.

A műszer vizsgáló feje igen magas frekvenciájú – az emberi fül által nem érzékelhető – hangot bocsát ki, mely a test szövetein áthatol, illetve azokról visszaverődik. A vizsgálófej nemcsak kibocsátja a szív megcélzott részeire az ultrahangot, hanem fölveszi a visszaverődő hanghullámokat is, majd képpé alakítva rögzíti.

A zsebben hordható echokardiográf jelentőségét Luigi Padano, az Európai Echokardiográfiás Társaság elnöke abban látja, hogy sürgős hívásra a beteghez érkező orvos nem csupán megkopogtatja a beteg mellkasát és meghallgatja a szívműködését, hanem a szívet azonnal meg is vizsgálhatja. A kis készülék természetesen nem alkalmas olyan részletes mérésekre, mint a laboratóriumi változata, mégis segít a gyors diagnózisban.

Christian Mjostad norvég szívgyógyász hét háziorvost tanított meg a zseb-echokardiográf használatára, akik átlag tíz beteget vizsgáltak a nyolcórás oktatási idő alatt. Ezt követően a szív állapotát jellemző egyik fontos mérést az általános orvosi gyakorlatot folytató szakemberek 83 százalékos pontossággal elvégezték.

Korábban a kis műszert szűrővizsgálat során is alkalmazták, ekkor a szív bal kamrájának működésére vonatkozó diagnózist ez a kiegészítő eljárás jelentősen pontosabbá tette.

A most ismertetett tanulmányban a háziorvosok 92 szívbetegen próbálták ki a műszert, átlagosan öt percnél rövidebb ideig vizsgálva a pácienseket. A vizsgálat valóban alkalmasnak látszik sürgető döntéshelyzetben, még a nem szívgyógyász szakember kezében is a diagnózis pontosítására.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik