Tudomány

Hidromedúzák és csigapolipok három dimenzióban

Az ordoviciumi tengerek egyedülálló élővilágáról tanúskodnak azok a 460 millió éves fosszíliák, amelyek a brit Powys grófságban egy kőfejtőből kerültek elő.

A jó állapotban fennmaradt fosszíliákat a walesi Llandrindod városa közelében, a Llanfawr-kőfejtőben találták, amelyben eddig is nagyon sok fosszília került napvilágra – olvasható a BBC hírei között.

“A területet az ordoviciumban tenger borította, a mai Wales sokkal délebbre volt, mint jelenleg. Llandrindod körüli térségben vulkanikus eredetű szigetlánc helyezkedett el, amely egy kissé a mai Indonéziára emlékeztet. Ahogy a szigetek növekedtek és erodálódtak, rengeteg üledék – homok, sár lemosódott a tengerbe. Az anyag oly gyorsan terítette be a tengerfenék lakóit, hogy fosszílizálódtak, és megmaradtak az utókornak” – magyarázta Lucy Muir paleontológus.

A fosszíliákat még 2004-ben tárták fel, de csak most vetették alá CT-vizsgálatnak, amelynek köszönhetően háromdimenziós képet nyertek az ordoviciumi életformákról. A leletek között szivacsokat, férgeket, hidromedúzákat, valamint csigaházas polipokat – nautiloidea, nautiluszfélék, hátranéző szifótölcséres külsővázas lábasfejűek – találtak.

Lucy Muir egyedülállónak nevezte a leletegyüttest:

“A világon több olyan lelőhely is van, ahol hasonlóképpen megőrződtek az ilyen fosszíliák, am egyik helyen sem maradt fenn ez a típusú ökoszisztéma. Ennek köszönhetően képet kapunk az élővilág korabeli közösségéről, amely bizonyos vonatkozásban emlékeztet némely modernkori mélytengeri életközösségre” – magyarázta Lucy Muir, hozzátéve, hogy a leletekből ítélve az ordoviciumi élővilág sokkal változatosabb és összetettebb volt, mint ahogy eddig feltételezték.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik