Úszó minikamera az emberi testben

A Tel Aviv-i Egyetem tudósai mikroszkopikus távirányítású kamerájukkal daganatokat és elváltozásokat keresnének az emberi szervezetben.
Kapcsolódó cikkek

Létrehozták az első olyan minikamerát, amely az ember szervezetben képes úszkálni, hogy felmérje egészségünk állapotát. Jelentették be a Tel Aviv-i Egyetem kutatói.

Dr. Gabor Kosa és kutatócsapata a Biomedical Microdevices folyóiratban ismertette legújabb találmányukat, melyet MRI-vel, mágneses rezonanciás képalkotó eljárással vezérelnének kívülről.

A kapszula réz tekercs és rugalmas polimer kombinációja. A szerkezet farka mágneses mező létrehozásával hajtja meg a minikamerát. Ahogy változtatja a szerkezet üzemeltetője a farok mozgását, tehát a mágneses mezőt, úgy tudja irányítani a szerkezetet.

A legtöbb mágneses és fémes tulajdonságú anyag zavarja az MRI-t, és elhomályosítja a képet. A réz azonban csak egy kis folt formájában teszi ezt, így alkalmas a minikamera fő anyagának.

Az új eljárás az endoszkópokat válthatja le, mely lényegében egy hosszú csőként vezet fel kamerát a testbe. A rendszer legkönnyebben és legbiztosabban eddig az emésztőrendszert járja körül.