Tudomány

Vértelenül áll fel a struccoknak

A hím struccoknak nincs szükségük vérerekre ahhoz, hogy erekciójuk legyen.

Eddig úgy képzelték, ha a nagy madarak – például a struccok – szexuális izgalomba kerülnek, akkor – ahogy az az embereknél is történik – a merevedés a véráramlás hatására következik be. De most a Yale Egyetem tudósai rájöttek, a struccok és a nagytestű madarak valójában nyirokfolyadékkal nagyítják meg és merevítik ki “hímvesszőjüket”.

A madármerevedésről az amerikai biológusok részletesen a Journal of Zoology folyóiratban számoltak be.

A legtöbb madár kloákaérintéssel szaporodik. A kakas kloákáját összedörgöli a tojóéval. A kloáka a madaraknál egyetlen közös nyílás, melyen át nemcsak a “sperma”, hanem más testnedvek és az ürülék is távozik. A kloákás szaporodás alól kivételt jelentenek a struccalakúak osztályának tagjai, ahová olyan állatok tartoznak, mint a strucc, a nandu és a kivi.

A 19. században tanulmányok azt állapították meg, hogy a struccnál vérrel következik be a merevedés. A zoológusok furcsának találták napjainkban ezt a kijelentést, mivel nem tapasztalták, hogy a strucc “ágyékánál” sűrű vérhálózat lenne.

Dr. Patricia Brennan és kutatócsapata ezért egy hím strucc és három emu strucc péniszét vizsgálta meg alaposabban. A strucc hímvesszőjéről kiderült, hogy sűrű kollagénből épül fel, melybe könnyen el tud jutni a hím példányok termelte nyirokfolyadék.

A nyirokerekció feltételezések szerint az ősi madarak öröksége. A röpképtelen óriásmadarak még a dinoszauruszok kihalásával indultak gyors fejlődésnek. A struccalakúak ezeknek az ősi röpképtelen madaraknak a leszármazottai.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik