Tudomány

Teli hassal halt meg Ötzi

Olasz kutatók még arra is fényt derítettek, hogy mit evett halála előtt a jégmúmia.

Újabb izgalmas bizonyítékokat hoztak nyilvánosságra a világ egyik legöregebb múmiájával, az 1991-ben egy gleccser közelében felfedezett Ötzivel kapcsolatban.

A dél-tiroli Bolzanóban őrzött több mint ötezer éves “jégember” gyomrát eddig üresnek tartották, de a legújabb kutatások kiderítették, nem volt üres a gyomra, csak áttolódott a szerv egy része a vastagbelébe, másik része pedig a bordái közé, és ez nehezítette a korábbi vizsgálatokat.

Egy új elemzés viszont kimutatta, hogy Ötzi igen jól táplált ember lehetett. Epeköve arról tanúskodik, hogy étrendje állati zsíradékban igen gazdag volt. Artériái zsíros lerakódásokat tartalmaznak.

Nem sokkal halála előtt vacsorázhatott meg. Az is kiderült, utolsó vacsorája kőszáli kecskehúsból állt. Az evés után 30-60 perccel sújtott le a halálos nyílvessző, ami hátulról fúródott a testébe.

A legújabb orvosi vizsgálatok fényt derítettek Ötzi más szokására is, például hogy a térdkopása azt igazolja, sokszor túrázhatott a hegyvidéken, valószínűleg azért tett így, mert kőszáli kecskékre vadászott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik